Het is mogelijk zonder pijn te musiceren.

Muziekmaken is een geweldige bezigheid. Of je het beroepsmatig doet of als hobby, je kent de voldoening van het muziekmaken. Maar het is ook een intensieve bezigheid. En bovendien vaak in voor het lichaam onvoordelige posities.  Heel normaal dat je lichaam nu en dan eens protesteert.

In de praktijk zie ik vaak dat een samenloop van omstandigheden de klachten doet ontstaan.  Vermoeidheid, spanning, weinig bewegingsruimte en eenzijdigheid in beweging kunnen een rol spelen. Door aandachtig te kijken naar de hele situatie en daar kleine dingen te veranderen kan een verbetering ontstaan zonder dat techniek of houding helemaal hoeft te worden veranderd. Mijn ervaring is dat dat veel musici weerhoudt hun klacht aan te pakken.

Zonder pijn spelen is al heel fijn. Maar daarmee alleen is de gemiddelde musicus niet tevreden. Jij wel? Het kan toch altijd beter! De behandelingen zijn er  dan ook op gericht je spel (verder) te optimaliseren. We zullen proberen de mogelijkheden van jouw talent en jouw lichaam maximaal te benutten.

Afhankelijk van waar de belemmeringen zitten maken we gebruik van houdingsoefeningen, mindfulness, feldenkrais, versterkende oefeningen en ademhalingsoefeningen.  Via deze methoden kan het lichaam vrijer en sterker worden. En juist  dit kan de kwaliteit van je spel aanzienlijk verbeteren.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

 

Door spelen of niet door spelen?

Het is belangrijk dat een expert je klachten beoordeelt. Zo is er geen gevaar dat je doorloopt met klachten die rust vereisen.  Het is verleidelijk om een klacht die nog niet te erg is te negeren. Dat is niet verstandig: het is immers een signaal van het lichaam en juist bij fijnmotorische activiteiten als het muziekmaken is het belangrijk daar naar te luisteren. De fysiotherapeut voor musici kan in 1 behandeling zien of het veilig is om door te spelen en wat voor jou de beste aanpak is.

Wil je snel weten of je door kunt spelen?